Je dier is optimaal beschermd wanneer de juiste vaccinaties op het correcte moment worden uitgevoerd. Het is verstandig om alle volwassen paarden jaarlijks te vaccineren tegen influenza. Als je met je paard of pony aan wedstrijden wilt deelnemen, dan is de jaarlijkse vaccinatie verplicht.
Afhankelijk van de organiserende instantie kunnen er verschillende eisen aan de vaccinatie gesteld worden. Hieronder staan de vaccinatieschema’s voor paarden die uitgebracht worden op KNHS- en FEI-wedstrijden. Het is aan te raden om regelmatig op de website van de organiserende instanties te kijken, omdat de reglementen kunnen veranderen.
In het paspoort moet een geldig overzicht zijn geregistreerd van de aan het paard of de pony toegediende vaccinaties, inclusief de verplicht gestelde vaccinaties tegen influenza. De basisvaccinatie tegen influenza bestaat uit twee inentingen, die minimaal 21 en maximaal 92 dagen na elkaar moeten zijn toegediend. In de periode tussen deze twee entingen mag niet aan wedstrijden worden deelgenomen. Vervolgens moet jaarlijks (niet later dan 12 maanden na de vorige enting) de vervolgenting zijn gegeven. Voorbeeld: geënt op 24 december 2006. Dan dient de vervolgenting voor of uiterlijk op 24 december 2007 te zijn gegeven. Dit is van toepassing op alle entingen in het paspoort.
Een vaccinatie dient minimaal zes dagen voor de (eerste) wedstrijd(dag) te zijn toegediend. Vermeldingen van vaccinaties zijn pas geldig als deze zijn voorzien van de vaccinatiedatum met handtekening en (praktijk)stempel van de dierenarts. Wanneer de basisenting en de vervolgentingen vroeger in een afzonderlijk vaccinatieboekje zijn vastgelegd, moet de dierenarts de volgende tekst in het Paardenpaspoort opnemen: "The vaccination history of this horse/pony is correct. Last vaccination on: DATUM”. In het paspoort van paarden of pony’s die uitsluitend tijdens KNHS-wedstrijden worden uitgebracht volstaat de regel in het Nederlands ook. De Engelse of Nederlandse regel moet wel zijn afgetekend en afgestempeld door de dierenarts. Per 1 april 2007 dient de sticker met het batchnummer van de entstof (van de vaccinatie) in het paspoort te zijn geplakt door de dierenarts. Vaccinaties die op of na 1 april 2007 zijn gegeven moeten dus zijn voorzien van deze sticker, voor vaccinaties die voor 1 april 2007 zijn gegeven geldt dit niet.
Alle paarden die gaan deelnemen aan een FEI evenement moeten op zijn minst een basisenting paardeninfluenza hebben ondergaan. De basisenting bestaat uit een set van twee entingen, de tweede enting moet zijn gegeven tussen 21 en 92 dagen, na de eerste enting. Een derde enting moet gegeven worden binnen 6 maanden en 21 dagen na de tweede enting. Hierna moet het paard minimaal jaarlijks geënt worden tegen influenza.
Wanneer het paard zal gaan deelnemen aan een FEI evenement, moet de laatste enting zijn gegeven niet eerder dan 6 maanden en 21 dagen voor het begin van het evenement c.q. aankomst in de stallen, uitgaande van datgene wat het eerst plaatsvindt. Entingen moeten bovendien tenminste 7 dagen vóór het begin van evenement c.q. aankomst in de stallen zijn gegeven. Paarden die voor januari 2005 volgens het oude FEI reglement correct geënt waren hoeven niet opnieuw een reeks van basisentingen te ontvangen, mits zij jaarlijks correct geënt zijn en maximaal 6 maanden en 21 dagen voor het begin van het evenement geënt zijn.
Het is van belang dat je paard of pony niet te vaak, niet te weinig en met het juiste middel wordt ontwormd. Wil je weten of en met welk middel je dier ontwormd dient te worden? Laat dan een mestonderzoek uitvoeren op een vers mestmonster. Wij voeren dat mestonderzoek uit, en geven advies.
Aan de hand van mestonderzoek kunnen we zien in welke mate je paard met wormen besmet is. Vervolgens kunnen we een gericht ontwormingsplan opstellen. Nieuwe wetgeving schrijft voor dat we bij nieuwe klanten eerst een mestonderzoek bij de paarden moeten uitvoeren om de wormstatus te beoordelen voordat we een wormmiddel mogen voorschrijven. Voor onze bestaande klanten kunnen we meestal direct een behandelplan opstellen en uitvoeren. Denk in het najaar en de vroege wintermaanden aan het ontwormen tegen de rode bloedworm. Deze rondworm richt veel schade aan en leidt bij paarden tot vermageren, verminderde eetlust, diarree en in ernstige gevallen tot vocht onder de buik, algeheel ziek zijn, koorts en zelfs overlijden. Vanwege het "verstoppen” van de larve in de darmwand is een enkel mestonderzoek niet altijd 100% betrouwbaar. Wij willen je hierop dan ook attenderen.