Salmonella is een bacterie die bij rundvee veel schade kan veroorzaken. Ook jij als veehouder (of één van de gezinsleden) kunt er door besmet raken. Salmonella wordt per jaar op 7 % van de melkveebedrijven aangetroffen. Het aantal besmette bedrijven varieert per regio van 2- 25 %. Onze regio behoort tot de zwaarst besmette gebieden.
Salmonella wordt uitgescheiden via de mest. Niet alleen de huisvesting, maar ook het water, het voer, de biest en de melk kunnen gemakkelijk vanuit de mest worden besmet . Vanuit de geïnfecteerde omgeving wordt de bacterie vervolgens opgenomen via de bek. Bij verworpen vruchten of dood geboren kalveren als gevolg van Salmonella kan besmetting ook plaats vinden door direct contact via de huid (bij de mens).
De verschijnselen van een Salmonella besmetting verschillen:
De diagnose Salmonellose wordt gesteld door het aantonen van antistoffen tegen Salmonella:
De bacterie zelf kan bij een infectie worden aangetoond in mestmonsters, verworpen vruchten, dood geboren kalveren en bij sectie op gestorven dieren.
Meestal zijn binnen 3 maanden de verschijnselen in de koppel weer over. Het aantal besmette dieren neemt dan af en het tankmelkonderzoek is weer gunstig. Echter op 1 van de 3 bedrijven kan een drager ontstaan. Een drager scheidt constant Salmonella uit. De verschijnselen kunnen dan aanhouden en/of de tank blijft ongunstig.
Er dient actie te worden ondernomen tegen Salmonella bij: