Giardia is een veel voorkomende maag-darmparasiet bij hond en kat die niet altijd symptomen geeft. Symptomen zijn breiige of waterige ontlasting, soms met slijm of bloed. Het komt vaker voor bij pups (ze groeien dan niet zo goed) maar ook volwassen honden kunnen last van Giardia krijgen.
Besmetting met Giardia.
Giardia wordt door contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren overgedragen. Het is vaak al voldoende wanneer je hond of kat aan de ontlasting snuffelt, of uit een besmette regenplas drinkt. De opname duurt het 5 tot 16 dagen voordat het dier ziek wordt.
Ziektebeeld van Giardia
Giarda- infecties verlopen vaak zonder symptomen. Er zijn dus dieren besmet zonder daar ziek van te zijn. Het ziektebeeld zien we vaker bij bij jonge of verzwakte dieren. Ze lijden dan aan chronische diarree, waar slijm of bloed in kan zitten. Soms bestaan de symptomen alleen uit zo nu en dan slappe ontlasting. Er kan ook sprake zijn van een slechte eetlust.
Diagnose bij Giardia
Door middel van een Giardia snap® test (ontlastingsonderzoek) kunnen wij zien of je huisdier besmet is met Giardia. Voor dit onderzoek hebben we drie mespuntjes ontlasting van drie opeenvolgende dagen nodig).
Behandeling
De behandeling van Giardia bij honden en katten bestaat onder andere uit een driedaagse kuur tabletten. Indien de symptomen niet verdwijnen is een een herhaling van het ontlastingsonderzoek nodig. Als de parasiet verdwenen is en de diarree aanhoudt moeten we op zoek naar een andere oorzaak van de diarree. Let op: reiniging en desinfectie van de omgeving, en natuurlijk het opruimen van ontlasting, is essentieel om herbesmetting te voorkomen.
Besmettingsgevaar voor de mens
Giardia is een zoönose; dit betekent dat deze besmetting ook over kan gaan van dier op mens. Vooral kinderen en mensen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor Giardia. De symptomen bij kinderen zijn diarree, vermagering en soms zelfs een groeistoornis.
Reiniging en desinfectie van wanden, vloeren, drink- en voerbakken met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en heet water of stoomapparatuur is essentieel om (her)besmetting te voorkomen. Na het schoonmaken is het belangrijk dat men alles goed laat drogen, aangezien de cysten in een vochtige omgeving maandenlang infectieus blijven.
Wij adviseren om bij diarree huisdieren goed te wassen (met dieren-shampoo); met name de achterhand waar eventueel ontlasting aan kan blijven hangen, en de pootjes. Giardia cysten kunnen namelijk in de vacht van je huisdier blijven zitten en zo tot herinfectie leiden. Het wassen is met name belangrijk op de laatste dag van de behandeling. Zorg ook voor gewassen manden en kleden.
Vergeet ook niet om zelf regelmatig goed handen te wassen!
Ontlasting opruimen is belangrijk zodat herbesmetting van je eigen dier of besmetting van andere dieren wordt voorkomen.
Vermoed je dat je dier Giardia heeft? Wij helpen je verder!