Konijnen krijgen bij ons tijdens ingrepen onder narcose en de recovery (het ontwaken uit de narcose) extra zuurstof, en een warmtematje om goed op temperatuur te blijven. De meest voorkomende ingrepen onder narcose bij konijnen zijn castratie en sterilisatie, abces- en gebitsbehandelingen.
In toenemende mate worden ook konijnen gesteriliseerd en gecastreerd. Konijnen worden steeds meer gezien als volwaardig huisdier en men krijgt ook steeds meer zicht op de mogelijke ongemakken en medische risico’s van het in tact laten van deze dieren. Naast het feit dat geadviseerd wordt om altijd 2 of meer konijnen bij elkaar te houden en de beste match een ram met een voedster is, zijn er nog een aantal andere redenen om uw konijn te laten steriliseren of castreren:
Mannelijke konijnen kunnen worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 4-5 maanden. Vrouwtjes kunnen vanaf 6 maanden gesteriliseerd worden. Als ze ouder dan ongeveer een jaar zijn moet ook de baarmoeder verwijderd worden; dat lijkt heftig, maar een voordeel is dat konijnen op die leeftijd wat minder kwetsbaar zijn en de operatie verloopt makkelijker. Houdt er rekening mee dat het mannetje tot 3-4 weken na de castratie nog vruchtbaar kan zijn. Het is dus belangrijk het mannetje nog zeker een maand na zijn castratie apart te houden van het vrouwtje.