De loopsheid is voor honden een manier om het lichaam gereed te maken voor dekking. Het begint met zwelling van de vulva, waarna een bloederige afscheiding zal ontstaan. Bij de ene teef is dit duidelijker zichtbaar dan bij anderen. Rondom een periode van loopsheid is een teef erg aantrekkelijk voor reuen. Indien je hond meer dan anders besnuffeld wordt, kan dit het begin van de loopsheid inhouden. In beginsel zal je hond de reuen wegjagen, maar gedurende de loopsheid zal ze een dekking toestaan. Ze zal ook vaker plassen om haar geur te verspreiden.
Gemiddeld wordt een teef één tot twee keer per jaar loops, waarbij een gemiddelde loopsheid ongeveer drie weken duurt. Gedurende deze drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar.
Teefjes van kleinere hondenrassen worden op de leeftijd van zes tot tien maanden voor het eerst loops. Bij grotere hondenrassen loopt deze leeftijd op tot tussen de tien en zestien maanden en erg grote rassen als Sint Bernards worden soms pas op een leeftijd van twee jaar voor het eerst loops. Honden komen niet in de menopauze zoals mensen. Ze blijven tot op hoge leeftijd loops worden, al neemt de vruchtbaarheid wel af met de jaren.
Na een periode van loopsheid kan in sommige gevallen een schijndracht optreden. Uw hond wordt dan vaak wat slomer en de tepels gaan zwellen.
Steriliseren: wel of niet doen?
Het steriliseren van de teef heeft voor- en nadelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat uw hond niet meer loops zal worden en dus ook geen ongewenst nestje kan krijgen. De belangrijkste reden om je hond te laten steriliseren is een medische: niet-gesteriliseerde teefjes (die ook niet ingezet worden voor de fokkerij) lopen een veel grote kans om melklijsttumoren, baarmoederontsteking of suikerziekte te ontwikkelen.
Nadeel kan zijn dat vacht van de teef kan veranderen (pluiziger worden, verkleuren), dat de teef urine incontinent wordt of dat het gedrag verandert (de teef kan wat pittiger worden). De adviezen verschillen individu; belangrijk is dat je jezelf goed informeert. Het is ons werk om je te helpen met de afwegingen. Het narcose risico is beperkt: we werken met vakkundige mensen en met moderne, veilige injectiemiddelen gecombineerd met gas-anaesthesie en bewaking. Bij twijfels over de gezondheid van de teef adviseren wij een pre-anaesthetisch bloedonderzoek en kunnen we de narcose aanpassen.
De beste periode voor een sterilisatie is drie maanden na de eerste loopsheid. Na de derde loopsheid neemt het beschermende effect tegen melklijsttumoren af.
Bij een sterilisatie worden de eierstokken verwijderd. Castratie is dus eigenlijk een betere benaming.
Na sterilisatie zal de stofwisseling van de hond wat vertragen. Daarom is het verstandig om wat minder te voeren en/of een speciaal dieet voor gesteriliseerde honden te geven. Vraag ons om een passend advies.
Wat mag je verwachten op de dag van de sterilisatie? Je brengt je hond 's ochtends bij ons. Zij is dan goed uitgelaten en heeft géén ontbijt gekregen. Na de lunch word je gebeld om een ophaalafspraak te maken voor diezelfde middag. De hond mag pas naar huis als ze goed wakker is. Je krijgt instructies voor de nazorg en een pijnstiller mee voor thuis. De hond zal de rest van de dag nog wat onder de indruk zijn maar meestal is ze een dag later al weer redelijk de oude, eet en drinkt ze en krijgt ze haar pijnstillers van jou.
De poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 4-7 maanden. De krolsheid is seizoensgebonden: het start meestal zodra de dagen weer langer gaan worden. Een krolsheid duurt ongeveer een week, en na drie weken wordt de dame opnieuw krols (tenzij ze succesvol gedekt is..). Ons advies is om poezen rond de leeftijd van een half jaar te laten steriliseren en ze eventueel tot die tijd binnen te houden.
Het steriliseren (verwijderen van de eierstokjes) van de poes heeft heeft als voordeel dat ze niet meer krols wordt en dat ze dus ook geen ongewenst nestje kan krijgen. Verder verklein je met een vroege sterilisatie de kans op melklijsttumoren en/of baarmoederontsteking op latere leeftijd. De poes zal minder zwerfgedrag vertonen na een sterilisatie.
Om een krolsheid uit te stellen, kan de poezenpil gegeven worden. Deze pil mag nooit voor de eerste krolsheid gegeven worden. Er zijn aan de poezenpil bij langduriger gebruik grote nadelen verbonden: er is een sterk verhoogde kans op baarmoederontsteking, tumoren in de melklijsten, suikerziekte en misvormde kittens.
Ook voor de kat geldt: na sterilisatie zal de stofwisseling wat vertragen. Daarom mag een gesteriliseerde poes 15-20% minder gaan eten.
Hoe ziet de dag van de sterilisatie er voor jou uit? 's Ochtends breng je haar in een goed gesloten mandje. Poes heeft geen ontbijt gehad. Na de lunch bellen wij je om een ophaalafspraak voor diezelfde middag te maken. De poes moet even een weekje binnenblijven zodat je haar goed in de gaten kan houden.