Ook voor de honden die op een heel andere manier met hun angst omgaat, is een training aan te bevelen. Dit zijn de honden die bij elke knal of geluid blaffen en in volle vaart op het geluid afgaan. Vaak wordt er gedacht dat de hond het leuk vindt en dat hij daarom blaft. Of dat hij nieuwsgierig is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar de meeste honden die op deze manier reageren vinden het toch behoorlijk spannend. En daarom gaan ze er naar toe.
En dan zijn er nog de dieren die letterlijk dicht slaan. Ze kunnen en durven niets meer te doen en bevriezen. Soms al in huis, vaak als ze op straat zijn en ze het geluid horen waar ze bang voor zijn. Of de kleuren in de lucht zien als er siervuurwerk wordt afgestoken.
Stress-signalen
Het is belangrijk, dat u als eigenaar de stress-signalen leert herkennen van uw huisdier.
Op Youtube staat genoeg beeldmateriaal om dit te leren herkennen: zoekwoord: stress-signalen.
Een aantal stress-signalen bij de hond zijn:
Een aantal stress-signalen bij de kat zijn:
Wat te doen bij een huisdier die al bang is voor vuurwerk?
Zoals u hierboven al kon lezen… BEGIN ECHT RUIM VAN TE VOREN!
Er zijn allerlei methodes om er mee aan de slag te gaan.
Vuurwerkgeluid op de tv of radio. Trainen in groepsverband bij een hondenschool, of individueel.
Reageert uw dier op het geluid, of ook op de geur en lichtflitsen? Of reageert het op alles? Er komt best wel wat kennis bij kijken.
Als dit niet met de juiste begeleiding wordt uitgevoerd. Dan is de kans erg groot dat uw dier alleen maar angstiger wordt. Raadpleeg altijd een gedragsdeskundige.
Er kan zelf nog lichamelijk iets met uw hond aan de hand zijn. Waardoor het meer angstgedrag vertoont.
Ondersteuning met medicatie:
Als uw dier toch erg angstig blijft, of u wilt het meer ontwikkelen van angstgedrag voorkomen. Dan kunt u overwegen om angstverminderende medicatie geven. Let op, dit is geen wondermiddel! U blijft ten alle tijden verantwoordelijk voor uw dier. Het is geen vrijbrief om uw dier maar alleen te laten. Dit zijn slechts aantal middelen die gebruikt worden. Wij geven graag advies wat het beste is voor uw dier.
Alprazolam vermindert de angstprikkel. Mag maar enkele dagen gegeven worden. Kan veilig i.c.m. een ander natuurlijk middel gegeven worden. Geen natuurlijk product, oppassen met dieren die lijden aan epilepsie en hartproblemen.
Adaptil / Feliway: Kunstmatige feromonen; zijn waarneembare stoffen die van nature door dieren worden uitgescheiden, waardoor andere dieren ruiken hoe het met je is; ben je bang, vrolijk of misschien wel loops of krols? In Feliway (voor katten) en Adaptil (voor honden) verdampers, halsbanden of spray, zitten feromonen die het dier een rustig, vertrouwd gevoel geven. Deze stoffen worden door mensen niet geroken en hebben ook geen effect op mensen.
De verdampers worden in het stopcontact geplaatst en werken in een beperkte ruimte. Is de ruimte erg groot, dan kunnen twee verdampers noodzakelijk zijn. Feromoontherapie heeft zeker 1-2 weken de tijd nodig om goed effect te hebben en is daarbij zeer veilig voor uw hond of kat.
Adaptil Tabletten: Deze bevatten géén feromonen, maar bevatten een combinatie van natuurlijke ingrediënten; GABA, L-theanine en L-tryptophaan, die de hond helpen zich te ontspannen. De tabletten werken snel en zijn zeer geschikt voor een tijdelijke stressvolle situatie zoals vuurwerk. Ook deze tabletten zijn zeer veilig.
Zylkene tabletten bevatten het melkeiwit alfa-casozepine dat rustgevend en ontspannend werkt. Bij voorkeur wordt in de eerste of tweede week van december gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over de voer gestrooid kan worden. Zylkene is een zeer veilig middel.
Clomicalm is een antidepressivum en werkt angstverlagend. Het helpt een chemische balans in de hersenen van de hond te herstellen, waardoor onrust en het lijden veroorzaakt door angst worden verminderd, daardoor wordt de hond aanvankelijker voor het aanleren van ander gedrag. (let op: met dit medicijn moet 2 a 3 mnd van te voren begonnen worden). Clomicalm mag vaak niet i.c.m. andere (niet-natuurlijke) medicijnen tegen vuurwerkangst gegeven worden.
Overleg met ons welke middelen u zou kunnen toedienen.
Wij willen waarschuwen en met klem adviseren om nooit medicatie met de werkzame stof acepromazine aan een angstig dier te geven. Dit is een narcosemiddel dat ervoor zorgt dat spieren verslappen en tegelijkertijd versterkt het medicijn het gehoor.
Het dier hoort het vuurwerk dus nog steeds, zelfs beter!
Tips voor oudejaarsdag zelf
Angst is een heel hevige en vooral ook negatieve emotie. Geen enkel dier wil deze emotie voelen, laat staan dat het met opzet bang wordt in de hoop een snoepje of knuffel te krijgen.
Je kunt een emotie niet versterken door beloning of verminderen door straffen.
Een dier dat heel bang is, kan bovendien niets nieuws leren. Angst en stress gaan gepaard met het vrijkomen van bepaalde neurotransmitters in de hersenen, waardoor een dier geen nieuwe informatie opneemt.
Troosten! Een veilige plek! Geeft veel veiligheid voor uw dier.
Dus komt uw dier bij u zitten, bibberend of niet, geef het dan de rust en aandacht die ze nodig heeft om zich weer veilig te voelen. U hoeft niet bang te zijn dat je verkeerde signalen afgeeft. Bij wie anders dan bij u, kan ze steun en veiligheid vinden.
Tot slot: controleer of de identificatie-gegevens nog up to date zijn voor het geval uw huisdier ontsnapt. Heeft uw huisdier geen chip. Hang dan rond de dagen van de jaarwisseling een adreskokertje aan z’n halsband met uw gegevens. Of zet uw telefoonnummer op de halsband.
Wij wensen u een goed en gezond 2025!
Team Dierenartspraktijk Geesteren Almelo