24/7 Dierenarts Spoedlijn 0546 631260
 

Feestdagen met uw huisdier!

Feestdagen met uw huisdier!

geplaatst op: 05-12-2019

Gezelligheid alom met de feestdagen, lekker eten, drinken, je huis versieren het liefst met je familie. Maar of je huisdier dat ook zo gezellig vindt is de vraag. Ik geef graag wat tips waar op te letten tijdens de feestdagen om het voor je dier ook veilig en leuk te houden. 

Kerstboom, versiering en planten

Vooral in de decembermaand lopen katten gevaar in huis, door de kerstboom, hulst en de kerstster. Deze zijn namelijk enorm giftig voor katten. De meeste katten zullen dit soort planten uit zichzelf al links laten liggen. Maar als katten veel haarballen in hun buik hebben, eten ze graag gras zodat ze kunnen braken. 

Heb je een afgezaagde kerstboom? Zorg dan dat je hond of kat niet uit het water kan drinken waar de boom in staat. Dit kan diarree, braken, maag-darmproblemen maar ook problemen met het zenuwstelsel veroorzaken.

Dennennaalden zijn giftig voor een huisdier, zet daarom nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom. Als de boom uitvalt, is de kans groot dat het huisdier dennennaalden binnenkrijgt.

Kerstlampjes kunnen bijzonder aantrekkelijk zijn voor huisdieren. Ze glanzen, knipperen en bungelen. Zorg ervoor dat je dier er niet op kan kauwen en dat hij niet aan de slinger gaat hangen. Dat kan gevaarlijk uitpakken! Hobbelt je konijn rond in de kamer? Stop dan de snoeren goed weg. Hang vooral ballen in de boom die niet stuk kunnen. Glazen ballen kunnen gemakkelijk kapot vallen. De voetkussentjes van je huisdier zijn niet bestand tegen scherpe scherven. Het doorslikken van scherven is ook levensgevaarlijk. Mocht je toch die ene prachtige glazen kerstbal willen ophangen, hang hem dan zo hoog mogelijk in de boom.

Als je metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor dat het haakje goed om de tak is gevouwen, zodat de kans dat er een los haakje op de grond valt en opgegeten wordt door een huisdier wordt beperkt. Dergelijke haakjes kunnen namelijk de darmwand van je huisdier doorboren. De versieringen kun je ook met touwtjes in de kerstboom hangen.

Pas ook op met engelenhaar, linten en andere plastic slingers. Katten hebben vaak een intrinsieke drang erop te kauwen. Als ze het binnenkrijgen kan dat desastreuze gevolgen hebben in de maag of darmen.

 

Voeding


Sommige dieren krijgen altijd de kliekjes van tafel. Dit is niet zonder gevaar. Bepaalde voedingsmiddelen die wij prima kunnen eten, zijn giftig voor je huisdier. Denk hierbij aan druiven, rozijnen, uien, prei, knoflook, macadamianoten en avocado. Let dus op wat je aan je dier geeft.

En geloof het of niet, maar elk jaar komen er meerdere honden bij ons op de kliniek omdat ze de afvalbak overhoop gehaald hebben. Vooral botjes en saté prikkers vormen een gevaar. Ze kunnen namelijk vastlopen in de darmen en daar verstoppingen of zelfs gaatjes en lekkage van darminhoud veroorzaken. Een operatie is dan noodzakelijk. Zorg er dus voor dat uw dier hier niet bij kan.

Heeft u vogels in huis? En staat er gourmetten met de familie op de planning? De dampen van de teflon laag op de pannetjes zijn giftig voor uw vogel. Het gebeurt regelmatig dat we horen dat de vogel plotseling is overleden zonder aanwijsbare reden na een avond gourmetten

Wist je dat antivriesvloeistof heel erg zoet smaakt? Voor honden en katten is dit aantrekkelijk om op te likken. Het is echter zeer schadelijk voor de nieren en zelfs dodelijk. Zet deze producten dus goed weg en laat geen flessen open staan. Als dieren door geknoeide antivries heen lopen en daarna hun poten aflikken, ontstaat er gevaar. Ruim dit dus op

Chocolade is giftig!

Wist je dat chocola giftig is voor jouw hond en kat? Het bevat de stof theobromine die ernstige maag en darm klachten en in een ernstig geval zelfs dodelijke hartklachten kan veroorzaken.

Er kan sprake zijn van vergiftiging zijn bij opname van:
Pure chocolade: meer dan 15 gram per kg hond / kat
Melk chocolade: meer dan 30 gram per kg hond / kat
Witte chocolade: niet goed bekend maar vanwege het cacao gehalte waarschijnlijk meer dan 100 gram per kg hond / kat.

NB:Ter vergelijking: een reepje Merci chocolade weegt 12.5 gram!

De verschijnselen bij chocoladevergiftiging zijn rusteloosheid, speekselen (misselijkheid), trillen, braken, diarree, veel plassen. Als er chocolade is opgegeten of bestaat daar twijfel over, bel dan direct de dierenarts! Wij kunnen de hond laten braken door het geven van een injectie. Het advies om een hond te laten braken door een schep zout in de bek te geven is verouderd en kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Als je vermoed dat jouw dier iets verkeerds heeft gegeten, neemt dan ten allen tijde contact met ons op om te overleggen.

Dierenartspraktijk Geesteren

Langeveenseweg 24 
7678 VE Geesteren

0546-631260

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag spoedgevallen / na telefonisch contact

Dierenartspraktijk Almelo

Ootmarsumsestraat 428
7603 AX Almelo

0546-769139

Openingstijden

Maandag 09:30 – 17:00
Dinsdag 09:30 – 17:00
Woensdag 09:30 – 17:00
Donderdag 09:30 – 17:00
Vrijdag 09:30 – 17:00

Afhalen op andere dagen/tijden op afspraak.

Bestellen per e-mail:  info@dapgeesteren.nl